Forum Gadum Blin - Kartofel - Dynia


Placki, racuchy, naleśniki w różnych postaciach i o różnych smakach. Zawijane, nadziewane, z jabłkami, z serem, czosnkiem, twarogiem, grzybami. Na zimno i na gorąco, z Podlasia, Kresów, Łodzi, Kurpiów, Pomorza, Kujaw, Warmii. Jednym słowem BLINY.
BLINY opanowały Gady w sobotę 23 lipca 2011. Były osłodą i okrasą pochmurnej, deszczowej soboty.

Pomimo zimnej, mokrej pogody w tym dniu odwiedziło Gady ponad 350 osób. Wszyscy byli całkowicie usatysfakcjonowani degustacją zaprezentowanych przysmaków i przygotowanymi atrakcjami.
Główną atrakcją okazał się zespół Byszewiane z gminy Nowosolna spod Łodzi. Ubrani w piękne barwne stroje łowickie członkowie zespołu nie tylko grali i przyśpiewywali na scenie, ale także serwowali przysmaki blinowe łowickiej kuchni.
W przerwach pomiędzy opadami deszczu ożywał plac turniejowy, na którym z determinacją zdobywano punkty w grze pn. Chłopski Golf, taczano na wyścigi balot siana, przepiłowywano bale i oklaskiwano młodych uczestników Mini Playback Show.
20 z zaprezentowanych podczas imprezy blinów stanęło do konkursu kulinarnego. Kapituła miała niezwykle trudne zadanie, bo wszystkie smakowały wybornie. Wyłoniono zwycięskiego Króla Słodkiego o nazwie "Naleśnik z budyniem i bananem" autorstwa p. Agnieszki Sakowskiej-Hrywniak i Króla z Charakterem o nazwie "Bliny Huberciny" p. Rity Kostki.

Kolejne wydarzenie w ramach projektu zatytułowane "Kartofel" odbyło się 10 września 2011 podczas Dożynek parafialnych. Jego uczestnicy mogli podczas warsztatów kulinarnych zgłębić tajniki przyrządzenia wyjątkowej potrawy z kartofli - kartaczy. Te okazałe nadziewane kluchy ziemniaczane w niektórych regionach noszą również nazwę cepeliny. Naukę prowadziła pani Janina Targońska, a nabywający umiejętności kulinarnych uczestnicy byli bardzo zadowoleni z osiągniętych rezultatów.

Ostatnie spotkanie z cyklu Forum Gadum miało miejsce 15 października 2011 i było poświęcone dyni uprawianej na Warmii tradycyjnie od stuleci oraz warzywom dyniowatym.
Ciągle jeszcze niedoceniane, a jakże wartościowe, owoce dyń i kabaczków przeróżnych odmian można przyrządzić na wiele sposobów i zaspokoić gusta każdego podniebienia.
Prezentację kulinarną prowadziła pani Anna Białoboki, która od wielu lat uprawia we własnym ogrodzie niezliczone odmiany tych warzyw. Uczestnicy mogli spróbować chleba z dynią, zupy, sałatki, zapiekanki z dyni, a nawet cukierków dyniowych. Zaopatrzyli się też w autorskie przepisy na te smakołyki, które pani Anna wszystkim udostępniła. Poprowadziła ona również prelekcję o wartościach odżywczych dyń. Więcej jeszcze cennych informacji o dyniowatych i innych warzywach można uzyskać na stronie internetowej pani Anny www.pomidorlandia.pl

Dynie są niezwykle barwnym i efektownym tematem jesieni. Przekonali się o tym młodzi uczestnicy dyniowego święta, dekupażując i malując na szkle piękne dyniowe motywy pod okiem pani Agnieszki Sakowskiej-Hrywniak oraz tworząc dyniozwierzaki z owoców różnych odmian.

Za najlepsze prace i za zwycięstwa w dyniosportowych konkursach młodzież została obdarowana nagrodami, które ufundował Warmiński Bank Spółdzielczy w Jonkowie.

<<< poprzednia strona